Stránky věnované především dobrému jídlu a pití.

Menu



Počítadlo
TOPlist


Odkazy
  • Tomovi recepty
  • Kuchařské recepty


  • kliknutím se obrázek zvětší Domácí cibulový chleba se škvarkama
    Suroviny:
    1kg polohrubé mouky, kostka kvasnic cca.50g (nejlépe pekařské), lžíce soli, 2 lžíce kmínu, 2 lžíce octa, půl litru vlažné vody, lžička medu (popřípadě mletého cukru), 4 velké cibule, 10dg škvarků.
    Postup:
    Nakrájím si nadrobno cibuli a na troše oleje ji pomalu usmažím dozlatova. Nespěchám a smažím cibulku na co nejmírnějším ohni. Hotovou ji nechám dobře vychladnout.Než mi cibulka zchladne, připravím si kvásek. V misce rozmíchám med, kvasnice a malou lžičku polohrubé mouky. Míchám až je hmota bez hrudek. Na teplém místě nechám kvásek vzejít. Trvá to asi 10 až 20 minut. Každopádně by měl tak zhruba zdvojnásobit svůj objem. Než je kvásek akorát, smíchám si ve větší míse všechny přísady, včetně usmažené cibulky a nadrobno nakrájených škvarků. Nakonec přidám kvásek a všechno vypracuji v těsto. Mělo by být vláčné a nemělo by se lepit na mísu. Pak nechám těsto přikryté utěrkou na teplém místě půl hodiny kynout. Až těsto vzejde udělám z něho bochánek. Dá se použít vymoučená ošatka, ale i třeba umělohmotná miska. Prostě něco v čem dám budoucímu chlebu tvar. Ten pak vyklopím na pomoučený plech a potřu ho mašlovačkou namočenou ve vodě. Nakonec na povrchu udělám nožem tři šikmé řezy do těsta, ale jen velice jemně. Je to kvůli tomu, aby chleba při pečení nepraskl. Nechám ještě půl hodiny kynout. Troubu si předehřeji na cca 180 stupňů a peču asi 45 minut. Kůrka musí být zlatavá a když do chleba píchnu špejlí musí zůstat suchá. Chleba je ideální příloha ke grilovanému masu všeho druhu.



    kliknutím se obrázek zvětší Pivní křidla
    Suroviny:
    Kuřecí křidýlka asi 10 až 15 ks, 25 až 50 dg hladké mouky, asi 1 sáček sladké papriky, 1 pivo dle chuti, sůl, máslo.
    Postup:
    Smíchám si hladkou mouku se sladkou paprikou. V této směsi obalím omytá a osolená křídla. Naskládám je na plech nebo pekáč a položím na ně pár plátků másla. Přiklopím a dám péct do trouby asi na 180 stupňů. Odleju si asi 2-3 dcl piva a zbytek vypiju. Asi po čtvrt hodině vytáhnu pekáč, naleju pivo pod křídla a za občasného polévání křídel pivem peču stále na 180 stupňů. Peču si hodinu. Před koncem pečení oddělám poklici a na grilu dopékám až do křupava. Křídla by měli mít krásnou zlatavou barvu a maso by mělo odpadávat od kosti.

    Anketa


    Vyhledávače